Translate

14 Ağustos 2012 Salı

SİNEMA : ISTANBUL – 1957


BEYAZ PERDENİN BÜYÜSÜ İLE TÜRKİYE 'DE ÇEKİLMİŞ FİLMLER /9


iSTANBUL - 1957 / ABD / Yönetmen: Joseph Pevney
Errol Flynn , Cornell Borchers ve Nat King Cole



Konusu:

Maceraperest ve bir elmas soyguncusunu olan James Brennan (Errol Flynn) İstanbul'da gezerken 13 değerli taşlar içeren bir bilezik çalınır.  Kısa sürede  mücevherleri isteyen suçlular tarafından takip edildiğini anlar .
Otelden bir sahne / İSTANBUL
Türk yetkililer tarafından kanıtlanamadığı fakat şüpheli olduğu gerekcesiyle sınırdışı edilir . Ama otelde bileziği gizlemek için zaman bulur. Beş yıl sonra tekrar İstanbul’a dönen  Brennan taşların peşine düşer. Yine  makamlar ve suçlular  tarafından takibe alınır . 
ERROL FLYNN VE CORNELL BROCHERS

Bu arada düğün gecesi yanarak olan eşinin yasını tutmaktadır. Otelde karısına benzeyen kadına  (Cornell Borchers ) aşık olur. Gerçek aşkını bulmuştur, ama aklına soru işaretleri takılır. Ya karısı ölmediyse ! 


İSTANBUL FİLMİNDEN BİR SAHNE

Kaldıkları otelde ki piyanist Nat King Cole’dur .

Filmden bir sahne ile Nat King Cole – When ı fall in love


When I fall in Love ilk kez 1952 de Doris Day tarafından seslendirilmiştir. Beste Victor Young , sözleri ise Edward Heyman'a aittir.
***

NAT KİNG COLE (1919-1965) Amerikalı Jazz müzisyeni , aynı zamanda Amerika'da televizyon şovu yapan ilk Afro-Amerikalıdır. Müziğe küçük yaşlarda kilisede başlamış ve klasik müzikten jazz'a kadar her türlü müziği seslendirmiştir. 1947 de King Cole Tiro Time'da Oscar Moore ve Johnny Miller ile beraber çalmıştır.
1956 yılında ırkçılığın kol gezdiği güneyde bir konser esnasında kaçırılır.Daha sonra kurtarılır ama bir daha asla Güneyde sahne almaz ve hayatı boyunca ırkçılık ile mücadele eder.
1961 yılında Frank Sinatra ile sahne alır ve John F.Kenndy'ye  sivil haklar üzerine ,bir çok kere danışmanlık yapmıştır.






Cornell Borchers
CORNELL BORCHERS (1925- ? )  Alman asıllı aktris film dünyasına Amerika'da girer. Her iki ülkede de sayısız filmler çevirir, hala yaşadığı sanılıyor.

Önemli birkaç filmi : The Big Lift (1950) , Absender unbekannt (1950) , Die Tödlichen Träume (1951) , Never Say Goodbye (1956) .





“KADINLARIMI GENÇ, VİSKİMİ YAŞLI SEVERİM” repliği ile ünlü olan Avustralyalı  ERROL FLYNN  (1909-1959) bu filmden iki sene sonra kalp krizinden Kanada'da vefat etmiştir. 



Sayısız filmleri arasında, Captain Blood (1935), The Sea Hawk (1940), Santa Fe Trail (1940), They Died with Their Boots On (1941) önemli olanlarıdır. Üç adet te kitap yazmıştır. Beam Ends (1937) , Showdown (1946)  ve Otobiyografisi sayılan My Wicked,Wicked Ways (1959).


Martin Scorsese / The Aviator - Howard Hughes'un biyografik filminde Erroll Flynn karakteri Jude Law tarafından oynanmıştı.


Casusların, suikastçilerin,soyguncuların ve aşkın yer aldığı İstanbul filmini hiçbir yerde bulamadım, lakin Amerika’da satıştaymış.



Türklerin ve Türkiye’nin nasıl göründüğü hakkında hiçbir fikrim yok ,umarım lehimize sahneler vardır. !

İyi Seyirler,
SB.


                  NATALİE COLE VE NAT KİNG COLE DÜETİ

                      UNUTULMAZ - UNFORGETTABLE
**