Translate

14 Ağustos 2012 Salı

SİNEMA : JAMES BOND / 007 - 23’TEN 3 FİLM


BEYAZ PERDENİN BÜYÜSÜ İLE TÜRKİYE 'DE ÇEKİLMİŞ FİLMLER /7
IAN FLEMİNG ;Ata'nın evinin bombalanması ile çıkan 6-7 Eylül olayların sorumlularından biridir. Sözde gazeteci ,gerçekte İngiliz deniz ötesi İstihbaratının gözde adamıdır...
Çünkü ertesi gün Sunday Times'ın imzasız haberiyle; alakasız olmasına karşın İngiliz mallarının tahrip edilip, vatandaşlarının yaralandığı balonuyla İngiliz dışişleri bakanlığı da katılmıştı bu çirkin politik oyuna. Fleming ise yıllar sonra, bu tesadüfü hatırlatanlara; sadece 15 dakikalığına  'İstanbul'daki İnterpol toplantısındaydım' yalanını söyledi...!



1-) RUSYA’DAN SEVGİLERLE / FROM RUSSİA WİTH LOVE

1963 - Yönetmen: Terence Young - İNGİLTERE
Sean Connery, Lois Maxwell, Daniela Bianchi, Bernard Lee

1957’de yayımlanan Ian Fleming’in beşinci James Bond romanından aynı isimle uyarlanan “From Russia with Love” serinin ikinci filmidir. Bu filmle Sean Connery ikinci kez Bond’u oynar.

KONUSU:

Sovyet İstihbarat Ordusunda görevli onbaşı Tatiana Romanova, İstanbul Büyükelçiliğinde katip olarak gönderilmiştir. Romanova ülkesi için her türlü fedakarlığı yapmaya hazırdır. Fakat komutanı Klebb aynı zamanda Spectre hesabına çalışmaktadır ve Spectre Dr. No’nun intikamını almayı planlamaktadır. 
Klebb'e güvenmeyen Romanova, İstanbul’da Ali Kerim Bey ile irtibat kurarak LEKTOR kodlama makinasını da yanına alıp Sovyetlerden ayrılmak istediğini, planını ancak James Bond yardım ederse gerçekleştirebileceğini söyler. M ve Bond bunun bir tuzak olduğuna inanmaktadırlar fakat denemeye değecektir. Böylece Bond, Romanova’ya yardım etmek üzere Türkiye’ye gönderilir.


RUSYA'DAN SEVGİLERLE - İSTANBUL

SB'NİN NOTU:
Türkiye o dönemlerde iki ülke arasında kalmıştı, Rusya ve Amerika. Filmde de görüldüğü gibi Amerika Türkiye'nin çok sıkı bir "dostu" olarak gösteriliyor.
Düşünüyorum da, bu kadar çok sık İstanbul'a gelen "AKTÖR ve AKTRİSLER" acaba film çekmeye mi geldiler, yoksa ortalığı karıştırmaya mı ?
Sonuçta bu tip işler eskiden arkeologlar, sanatçılar ve edebiyatçılarla yapılırdı. 
Galiba devir değişti.
Angelina Jolie’nin Hatay’a gelmesi gibi mesela….!!!

Fragmanı : 
,




2-) DÜNYA YETMEZ / THE WORLD İS NOT ENOUGH
      
1999 / ABD – İNGİLTERE , Yönetmen: Michael Apted
Pierce Brosnan - Sophie Marceau


KONUSU:

Robert King adlı çok zengin bir petrol kralı, uluslararası bir teröristin düzenlediği suikast sonucu öldürülür. Yanına nükleer silahlar uzmanı Christmas Jones'u (Denise Richards) da alan çılgın teröristin amacı dünyayı ele geçirmektir.
Öldürülen petrol kralının güzel kızı Elektra'yı (Sophie Marceau) olabilecek tehlikelerden korumakla görevlendirilen James Bond(Pierce Brosnan), Hazar Denizi'ne ve İstanbul'a yolculuklar yaparak çılgın teröristi durdurmaya çalışır. Bu arada can düşmanı Christmas Jones'la da işbirliği yapmaya başlayan Bond'u İstanbul Boğazı sularının derinliklerinde seyreden nükleer bir denizaltıda ölümcül bir mücadele beklemektedir.

İstanbul çekimlerinde Küçüksu Kasrı , Yerebatan Sarnıcı, Kız Kulesi ve Boğaz yer alır.

Fragmanı:





3-) JAMES BOND - SKYFALL
James Bond serisinin 23. ve son filmi "Skyfall" Mayıs ayında Türkiye'de çekildi. 
Başrollerde Danile Craig, Javier Bardem, Ralph Fiennes ve Albert Finney var.

James Bond serisinin 1963'te ''Rusya'dan Sevgilerle''de Sean Connery ile rol alan 78 yasşındaki Nusret Ataer’de , 50 yıl sonra, çekimleri yine İstanbul'da yapılan serinin son filmi ''Skyfall''da küçük bir rol aldı.

Türkiye'deki çekimler: 

*İstanbul / 550 yıllık Kapalı Çarşısının çatısında motorsikletli kovalamaca / 3 asırlık bir dükkanın zarar görmesi / bazı caddelerde trafiğe kapama / Fatih Belediyesinin asırlık çınarlarla beraber kestiği 12 ağaç !!!!
SKYFALL-İSTANBUL / KAPALI ÇARŞI

*Adana / Yüreğir / Misis Beldesi, Kasım Gülek ve Varda Köprülerinde tren sahnesi ...
SKYFALL - ADANA / VARDA KÖPRÜSÜ

*Muğla / Fethiye / Koca Çalış Plajı'nda da sahne çekimleri oldu.


SKYFALL - FETHİYE  / KOCA ÇALIŞ PLAJI

Fragmanı:



DİPNOT:
Çevre Korumasına ilişkin bir soruya verilen cevap: 
''İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, kültür varlığının basit onarım kapsamındaki tahribatın 
KUDEB (Koruma Uygulama ve Denetim Büroları) denetiminde onarılmasına, aksi takdirde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulacağının taraflara hatırlatılmasına; uygulama sonrası rapor ve fotoğrafların Kurula iletilmesi gerektiğine karar vermiştir. Onarımdan sonra KUDEB tarafından hazırlanan tespit raporu Koruma Bölge Kurulu gündeminde değerlendirilecektir.'' 

Çekim izin başvurularının sinematografik açıdan ve "ülke tanıtımına" sağlayacakları katkı bakımından değerlendirilmesine......Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay- 03.08.2012 Basından





Ne diyelim, "çatılar pek bi meşhur"...
ve EVET, filmlerde hala geriyiz.!

İyi seyirler,

SB.



NOT: Alman FOCUS dergisinde Mayıs 2012 de çıkan "James Bond liebt die Stadt" makalesinde daha detaylı bilgiler verilmiş ve Türkiye tanıtımı yapılmış.
Türkçesini  tıklayıp okuyabilirsiniz.

***