Translate

14 Ağustos 2012 Salı

SİNEMA : You Can't Win 'Em All / PARALI ASKERLER


BEYAZ PERDENİN BÜYÜSÜ İLE TÜRKİYE 'DE ÇEKİLMİŞ FİLMLER /8



1970 / İNGİLTERE  / Yönetmen : Peter Collinson 
Charles Bronson , Tony Curtis , Fikret Hakan ile Salih Güney. 
Diğer Türk oyuncuları arasında Erol Keskin, Yüksel Gözen, Bülent Gültekin, Mümtaz Alpaslan, Suna Keskin ve Kayhan Yıldızoğlu’da var.
Atatürk rolünü ise Patrick Magee  oynuyor . (1922-1982 İrlandalı Aktör)

Macera türündeki "Paralı Askerler" (You Can't Win 'Em All) adlı film, bazı Türk oyuncuların da katkısıyla Türkiye'de çekilmiş olmasına rağmen yasaklandığı için Türkiye'de gösterilemedi.
1936-1980 yılları arasında yaşamış olan Peter Collinson'un yönettiği, 1922-2000 yılları arasında yaşayan Leo Gordon'un senaryosunu yazdığı filmin konusu, Kurtuluş Savaşı yıllarında Türkiye'de geçiyor.
PARALI ASKERLER FİLMİNDEN KARELER 


KONUSU:
Dönem, 1920'li yılların başları... Adam ve Josh adlı Amerikalı iki eski asker, yanlarında bir grup serüvenci ve içi ağzına kadar silah dolu bir gemiyle Osmanlı Devleti'nin Ege kıyılarına demir atarlar. İki kafadarın başlangıçtaki tek derdi, uzak diyarlara açılıp oralarda bir "savaş" bulmak ve ihtiyacı olanlara silah satmaktır. Tam ortasına düştükleri Türk Kurtuluş Savaşı da  gayet ideal bir pazar görünümündedir. Fakat kafadarlar  kısa yoldan köşeyi dönme hesapları çok geçmeden çökecek ve bu savaşta onlar da adım adım bir taraf seçmek durumunda kalacaktır.

Önceleri, kendilerini koruma görevlisi olarak kiralayan Egeli yerel lider Osman Bey'in milis kuvvetlerinde görev yapmaya başlayan Amerikalılar, bu kişinin başka bir kente nakledilen servetine gözcülük yaptıkları ilk görevleri sırasında rahat ve eğlenceli günler yaşarlar. Ancak sonradan işin içine Anadolu'ya saldıran Yunanlılar ve hem onlarla hem de çökmekte olan İstanbul yönetimiyle mücadele hâlindeki Mustafa Kemal Paşa'nın birlikleri girince, bu topraklarda işlerin o kadar da eğlenceli olmadığı anlaşılacaktır.
Ardarda bir sürü tehlike atlatıp heyecan dolu serüvenler yaşadıktan sonra Kuvvayi Milliye askerleri tarafından tutuklanan Josh ve Adam, İstanbul'a  !!!  getirilerek direnişin lideri Mustafa Kemal Paşa'nın huzuruna çıkarılırlar. 

ATATÜRK ROLÜNDE  Patrick Magee

Zaferin eşiğindeki Mustafa Kemal'in, kendisinin karşısında son dualarını eden bu davetsiz konuklara yaptığı konuşma ise âdeta günümüze ışık tutar gibidir: "Siz Amerikalı serseriler, Anadolu'ya ayak bastığınız andan itibaren ülkeme kargaşadan başka hiç bir şey getirmediniz. Ama ben ikinizi de bir defaya mahsus olmak üzere bağışlayacağım. Sizler de derhal defolup buradan gidecek ve bir daha Türkiye'ye asla geri dönmeyeceksiniz!"  (Atatürk bu üslup ile asla konuşmaz !!)

PARALI ASKERLER FİLMİNDEN KARELER

TRT'den yapılan açıklamada, 1970 yılı İngiltere yapımı savaş macera filmi ve özgün adı "You Can't Win 'Em All" olan ve Türkçe "Paralı Askerler" adı verilen filmin görüntülerinin ilk kez Gülay Özdem'in sunduğu "10'dan Sonra" programında yayınlandı.
Programının konuğu olan ve filmde "Yüzbaşı Enver" rolünü oynayan Salih Güney'in 40 yıldır yasaklı olan filmi görünce şaşkınlığını gizleyemedi. Filmin diğer oyuncusu Fikret Hakan'ın da programa telefonla bağlandığı ve yasaklı filmi ilk kez ekranda görmekten mutlu olduğunu söylerken yasaklanmanın nedenini açıkladı : Charles Bronson ile röportaj yapmak isteyen bir kadın muhabir,Bronson tarafından terslenir. Kadın muhabir daha sonra  :  Vatanımızı kötüleyen, Yüce Önder Atatürk'ü yerden yere vuran filme kendi elimizle hizmet ediyoruz; diye bir yazıyı kaleme alır. Sansür kurulu da filmin Türkiye'de gösterilmesini yasaklar. (Basından)

Kadın muhabir haklı çıktı.... 
Mustafa Kemal'in askerleri asiler diye adlandırılıyor...Vatanını savunmak asiliğe giriyorsa ASİYİZ. 
Unutmamak gerekir bu bir ABD filmi, yani tabii ki kendi açısından bakacak...BİR EMPERYALİST OLARAK.


Altyazı kötü ama,



İyi seyirler
SB.


ATATÜRK 

YIKILIR MIYIM SANIYORSUN ..?
SARSILMAM BİLE !
CAM GİBİYİM,
BAZILARI NE KADAR KIRARSA KIRSIN ;
KIRILDIKÇA KESKİNLEŞİRİM...!

***