Ön yüzünde Fırtına Tanrısı Tarhunza (!TAR!) tasvirinin bulunduğu stelde, eğimli arka yüzünde sağdan başlayarak sola doğru devam edep, alt satıra dönen boustrophedon (öküzün tarlayı sürmesi şeklinde) tarzında 4 satırlık Anadolu hiyeroglifli yazıt yer almakta.
Yazıt soldan başlayan 4. satır ile sona eriyor. Stelin her iki yüzü özellikle sağ arka yüzü önemli derecede yıpranmış. Üzerindeki satırların baş ve son kısımları tahrip olmuş. Fakat orta kısım iyi derece korunmuş. 122 santimetre yüksekliği, ön yüzü 70 santimetre, yazıt bulunan yüzü 123 santimetre.
MÖ. geç 8. yüzyıl Karkamış Kamani sonrası Astiru II hükümdarlığı zamanı stel üzerindeki Fırtına Tanrısı Tarhunza’nın kabartması sağa dönük, sağ elinde bir asma fidanı ve sol elinde bir başka demeti tutmakta.
Tarhunza'nın kısa kollu ayak bileklerine kadar inen uzun püsküllü eteği ve belinde kemeri var. Korunan sağ ayağında sivri uçlu bir ayakkabı giymekte. Sol ayağı korunmamış. Tanrının baş ve ayakları profilden, gövdesi ise cepheden işlenmiş.
Uzun sakallı ve omuzlarına inen örgülü saçları ile tasvir edilmiş.
Tanrısal simge olan bir adet boynuzla bezenmiş konik başlığı ve uzun sarkaçlı küpesi var.
Üzerindeki yazıtlar Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Arkeoloji Bölümü'nden Hititolog Yrd. Doç. Dr. Rukiye Akdoğan ile İngiliz araştırmacı Prof. Dr. J.David Hawkins tarafından tamamen okunmuş ve ‘Adana Müzesi’ndeki Yeni Hiyeroglif Yazıtlı Stel’ adlı makalede ilim dünyasına tanıtılmış.
"Stel, Gaziantep Karkamışlı Kamani’nin oğlu, yine adına ilk kez burada rastlanan 'Atika' tarafından ön yüzünde bulunan Masahunalı ilahi vasıflı Fırtına Tanrısı'na koruyucu lanet ile adanmıştır. " - Hititolog Yrd. Doç. Dr. Rukiye Akdoğan
2012-aktuelarkeoloji
KRAL TARHUNZA - MÖ.8.yy
Bulunduğu yer Arslantepe - Malatya
Anadolu Medeniyetler Müzesi-Ankara