Translate

14 Ağustos 2013 Çarşamba

AŞK,ŞİİR VE MÜZİĞİN COŞKUSUYLA




'Tanıdığım en kültürsüz insanlar Siyasal İslamcılar'

VURAL SAVAŞ


- Kitaptaki Sabahattin Eyüboğlu’nun “Emperyalizm ve Kültür” başlıklı eleştirisinden yola çıkarak sorarsam; kabul edilebilir, limit değerleri çoktan aşmış emperyalizm toplumsal hayatı ne şartlarda biçimlemiştir?

V.Ş.- Sorunuzu Stefan Zweig’ın Montaigne hakkında yazdıklarından bir bölümle yanıtlamak istiyorum:

“Reform hareketi, din savaşlarının eşsiz barbarlığıyla noktalandı. Baskı makinesi eğitim ve kültür yerine din alanındaki gericiliği yayma aracı oldu; zafer hümanizmde değil bağnazlıkta kaldı…”


....


Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş deyince hukuk, anayasa, adalet, siyaset gibi kavramlar geliyor akla doğal olarak. Fakat Savaş’ın yeni kitabında bu kavramlara sanat da ekleniyor. 

Yazın, şiir, müzik ve insanlığa dair ölümsüz ustalar eşliğinde derya bir inceleme Aşk, Şiir ve Müziğin Coşkusuyla. İncelemede aslan payı tüm aşkı ve örselenmişliğiyle şiirin. Türk Rönesansı’nın, Türk müziğinin oluşumu ve şekillenmesindeki yeri, Türklerin eski ezgilerle yakın teması ve Türk musikisi inceleniyor ardından. 

Kitap “sanat ne kadar insancadır, ne kadar ‘sen-ben-biz’dir; ne kadar devrimcidir ve ne kadar vatandır” sorularına da yanıtlar getiriyor. 

Atatürk’ün nasıl bir şef olduğunu ve kültür politikasının mihenk taşlarını yazan Savaş, gerçek aydın ve sanatçıların Türk ve Dünya aydınlanmasındaki önemini de irdeliyor. 

Dinin, Doğu-Batı sentezine katkı ve köstekleri; şiir ve sanattaki buluşma, esinlenme, itişme dönemeçleri açımlanıyor sonra... 

Softalara karşı adeta bir panzehir olarak Atatürk’ün de yüreğine bastığı Mevlana, Yunus Emre ve Hacı Bektaş saygıyla anılıyor. 

Savaş’la Aşk, Şiir ve Müziğin Coşkusuyla adlı kitabını konuştuk.






KLASİK TÜRK MUSİKİSİ (sayfa 702)

-17.Yüzyılda Türk Musikisi / Yrd.Doç.Dr.Ruhi Ayangil

-Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Müzik Teorisi Eserleri / Yrd.Doç.Dr.Recep Uslu

-Türk Musikisinin abide Şahsiyetlerinden Hamamizade İsmail Dede Efendi / Yrd.Doç.Dr.Nuri Özcan

-Osmanlı Musikisi ve Kadın / Doç.Dr.Ş.Şehvar Beşiroğlu

-Osmanlı Minyatürlerinde Müzik / Dr.Semih Altınölçek





______