Translate

3 Temmuz 2013 Çarşamba

Kültürün en önemli unsurlarından biri de mutfaktır.



'Osmanlı Mutfağı', insanlığın uluslar biçimde gruplandırıldığı bir çağda hemen herkese garip gelecek bir deyim. Milliyetçiliğin güçlenmeye başladığı 18.yüzyıldan bu yana, giderek artan, bir biçimde, Türk, Yunan, Arnavut, Fransız, Alman, Japon, Çin, hatta İngiliz mutfağı deyimlerine bile sık sık rastlıyoruz. Ancak, aynı nedenlerden ötürü, adında bir ulustan çok bir devletin ön plana çıktığı 'Osmanlı mutfağı' türünde bir deyimin kulaklarımıza yabancı geldiğini söylememiz gerek. Gerçi Çin de, Japonya'da birer imparatorluk ama, oralarda kültürel anlamda tek bir öğe egemendi, baskın bir kültür vardı.

Osmanlılar'ın kültürel yapısı ise daha çok Bizans'tan devraldığı Roma İmparatorluğu'nunki andırır. Çok budunlu, çok dinli, çok dilli, kısacası rengarenk bir halklar topluluğudur Osmanlı İmparatorluğu. Egemen kültür Türk olmakla birlikte, bu herşeyin Türkler'le bağlantılı olması gibi bir zorunluluk taşımaz. Milliyetçilikle zaten imparatorluğun geç dönemlerinde tanışan Osmanlı'nın böyle resmi bir tavrı olmamıştır.

Mutfak adına bundan çıkarılacak sonuç belli.osmanlı mutfağı diye bir deyim kullanıyorsak bunun anlamı, ancak başkent İstanbul'da en seçkin biçimin alan, İmparatorluğun bütün halklarının mutfak geleneklerine açık, buna karşılık Türk kültürünün ağır bastığı, aynı zamanda tarihten gelen köklü mirası da barındıran bir ortadoğu mutfağı uygulamasından başka bir şey olamaz.

Tuğrul Şavkay



Kitap iki bölüm olarak hazırlanmış. Birinci bölüm; 

Mutfağın Ardındaki Felsefe
Anadolu'ya Göç Öncesi Türk Mutfağı
Bizans Geleneği
Osmanlı İmparatorluğunun Kuruluş Döneminde Anadolu Türk Mutfağı
Fatih Dönemi
Kanuni Dönemi
Son Dönem, başlıklarında incelenmiştir.

İkinci Bölüm ise;

Çorbalar, Kebaplar, Yahniler ve Pilakiler, Köfteler, Tava Yemekleri ve Mücverler, Yumurta Yemekleri, Hamur İşleri ve Börekler, Sebze Yemekleri, Dolmalr, Pilavlar, Hamurişi Tatlılar, Helvalar, Meyveli ve Sütlü Tatlılar, Salatalar ve Turşular, Hoşaflar ve Şuruplar olmak üzere tarifleri içermektedir.



...


Gurme ve yazar Tuğrul ŞAVKAY 29 Eylül 2003 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. 1951'de Nazilli'de doğan ŞAVKAY Galatasaray Lisesi'nde okudu. Üniversite öğrenimine Avusturya'da Graz Üniversitesi'nde bağlayan ŞAVKAY. Türkiye'ye dönüp Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesinde sosyoloji eğitimini tamamladı. Aynı fakültede siyaset bilimi alanında master ve doktora yaptı.

Öğrenciyken Kervansaray Oteli mutfağında bulaşıkçı olarak işe başladı. Daha sonra ünlü otellerle restoranlarda aşçı, yiyecek içecek yöneticisi danışmanlık gibi görevler yaptı. Beş yıl boyunca da Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nin tanıtım programlannda görev aldı. ŞAVKAY bölüm başkanlığını yaptığı Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne bağlı dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nün kurucuları arasındaydı. Ayrıca çeşitli gazetelerde görevler aldı yazılar yazdı. Şefin Sofrası adlı UBF'nin katkıları ile hazırlanan bir yemek ansiklopedisi yayını ile çeşitli kitapları bulunmaktadır.

....