Translate

5 Aralık 2013 Perşembe

ESKİ KAYNAKLARDA TÜRKLÜK VE TÜRK ADI











PLINY “NATURAL HISTORY” – Harvard University Press, vol. II (Libri III-VII); Reprinted 1961

Gaius Plinius Secundus Maior, (kısaca Büyük Plinius (Latince Plinius maior) ya da Yaşlı Plinius) (d. 23, Como – ö. 24 Ağustos 79, Stabiae). Yazar ve filozof.

Plinius, bilim tarihindeki yerini, dönemine ait bilgileri derlemek amacıyla kaleme aldığı, insanlık tarihinin ilk ansiklopedisi sayılan dev yapıtına borçludur. "Doğa tarihi" (Naturalis Historia)adı altında birleştirilmiş 37 kitaptan oluşan bu yapıt, 500’e yakın Yunanlı ve Romalı yazarın bıraktığı 2 bini aşkın kitabın içeriğinden özetlenmiş yoğun bir bilgi derlemesidir. Yunanca bitki ve hayvan adlarının Latince karşılıklarını veren terimleme çalışmaları yapıtın ününün bugüne değin süregelmesini sağlamıştır. Plinius M.S. 35 yılında babası tarafından Roma'ya getirildi ve babasının arkadaşı olan Pomponius Secundus'dan şiir ve askeri yöneticilik eğitimi aldı. Remmius Palaemon ve Arellius Fuscus'un gramer ve retoriğinden etkilenen Plinius muhtemelen onların öğrencisiydi.




HISTORIE OF NATVRE by Plinivs Secvndvs, London 1634 (Holland, Philemon, 1552-1637, tr)







POMPONII MELAE de CHOROGRAPHIA 1917

Pomponius Mela, Algeciras, İber Yarımadası'nda doğmuş Romalı coğrafyacıdır. Doğum tarihi tam olarak bilinmemektedir. 45'te ölmüştür.[1]De situ orbis libri III. adlı yaklaşık 100 sayfalık eseri anlatım özellikleriyle dikkat çeken Latince eseridir. Pliny'nin Historia naturalis adlı çalışmasından etkilenmiştir.





THE SAGA LIBRARY (London 1893) - EDITED BY WILLIAM MORRIS AND EIRIKR MAGNUSSON VOL. I






Edward Thomas: JAINISM, OR  THE EARLY FAITH OF ASOKA; THE EARLY FAITH OF ASOKA; WITH ILLUSTEATIONS OF THE ANCIENT RELIGIONS OF THE EAST, FROM THE PANTHEON OF THE INDO-SCYTHIANS (London 1877).






Snorri Sturluson YNGLINGASAGA - KØBENHAVN 1912

Snorri Sturluson, (1178 - 23 Eylül 1241), İzlandalı tarihçi, şair ve politikacıydı. İzlanda parlementosu, Althing'de iki kez kanun konuşmacısı olmuştur. Prose Edda (ya da Genç Edda)'nın yazarıydı ve bu eserde Nors mitolojisi ile ilgili Gylfaginning (Gylfi ile dalga geçilmesi), şiir dili ile ilgili Skaldskaparmal ve mısra çeşitlerini anlatan Hattatal bulunuyordu. Ayrıca Heimskringla isimli Norveç krallarını İskandinav tarihi doğrultusunda anlatan kitabın da yazarıydı.





STURLUSON, ODİN, ASYNİA, TROYA ve TÜRKLER



"Afterword to Gylfi's Mocking
But the ASA set them now to talk, and take their rede and call to minde all these tales that were told him, (Gylfi) and give these very same names, that are named before, to the men and steads that were there; for the sake that when long times pass by, men should not doubt, that those ASA of whom these tales were now told, and these to whom the same names were given, were all one.

Then was there (one) called Porr, and he is ASAPORRi the old one he is ÖKÜPORR, and to him are given those great deeds that EKTOR, wrought in TROJA; but men think that the TYRKS, have told about Ulyxes, and have called him Loki, because the TYRKS were his greatest foes." P.112


"Priamus king of Troja was a great lord over all the TYRKISH host..." P.113


The Prose or Younger EDDA commonly ascribed to
SNORRI STURLUSON 
translated from the old NORSE by George Webbe Dasent, Stockholm,1842




***


AS'LAR - AZ'LAR BİR TÜRK KAVMİDİR. 
 Ç.İ. Ceferov,Türk Kültürü Dergisi Sayı 305: 



Troya'dan da svastikalar çıkmıştır. 
Ayrıca Kurgan (tumuli) tipi mezarlar ve mezardan çıkan at kemikleri....
Schliemann : KİTABA ERİŞİM





Sturluson'un birçok çevirisini inceledim ; sayfaları eksik , cümleler çıkarılmış, çeviri yapılırken üzerinde oynama yapılmış....


Mesela sayfa 112 den sonrası başka hiçbir yerde yok, çıkarılmış.....işte ispatı, Dasent'in kitabını Brodeur'un kitabı ile kıyaslayın !:


The Prose Edda of Snorri Sturlson
translated by Arthur Gilchrist Brodeur [1916]






FAZLA SÖZE GEREK VAR MI?
ATATÜRK HAKLIYMIŞ.

SAYGILAR,
SB.




"Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir hâl alır" .... M.KEMAL ATATÜRK (1931)




__________TÜRKLERİN TARİHİ_____________