Translate

27 Temmuz 2012 Cuma

SİNEMA : TİNKER TAİLOR SOLDİER SPY / KÖSTEBEK 2011


BEYAZ PERDENİN BÜYÜSÜ İLE TÜRKİYE 'DE 

        ÇEKİLMİŞ FİLMLER /3










TİNKER TAİLOR SOLDİER SPY / KÖSTEBEK 2011

FRANSA-İNGİLTERE-ALMANYA 

YÖNETMEN : THOMAS ALFREDSON


Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy



Ünlü polisiye yazarı John Le Carre'nin aynı isimli romanından uyarlandı. Soğuk savaş sonrası (1950 sonrası) İngiliz istihbarat örgütü içinde yaşanan bir köstebek avını anlatan film; örgütün iç çatışmalarını, hesaplaşmalarını, müthiş entrikaları, devletler arası değiş-tokuşları, üstte ve altta var olan ilişkileri, stratejileri gözler önüne seriyor.

Le Carré kendisi de emekli bir casustur. Kendine Le Carré kod adını almıştır. Yakın bir zamana kadar da kim olduğu bilinmiyordu.


Üstat, kendi mesleği de olduğundan, işin mutfağından, yani içeriden yazmıştır kitaplarını. Okunması biraz da zordur. Bilerek isteyerek kafanızı karıştırmaya çalışır. Çünkü o casusluğun James Bond gibi anlık kararlarla yapılmadığı, Mission İmpossible gibi tepeden tırnağa aksiyon olmadığını bilir. Özellikle Soğuk Savaş dönemini bilir. Düşmanını iyi tanır. Çünkü belki de yakın bir zamanda yan yana bir masada oturmuştur. Özellikle Rus düşmanı Karla’yı anlatırken bunu çok iyi görürüz. Ona önemli bir hatırasını da kaptırmıştır.


Le Carré’nin dünyasında casuslar, genelde oturdukları yerlerden ağlarını kurup avlarını beklerler. Bekledikleri de başka bir yerde oturup ağ örmekle meşgul olduğundan, belki de gerçekten gerçekler böyle olduğundan her şey biraz ağır gelişir. Buna bir de İngiliz soğukluğunu ve soğukkanlılığını ekleyin. Le Carré’nin kitaplarında ve dünyasında böyle gri bir atmosfer hakimdir. İnsanlardan ziyade insanlar arası olaylar vardır.


Yönetmen Tomas Alfredson, haliyle korkunç bir yükün altına girmiş ama oldukça başarılı bir şekilde de çıkmış.






"KÖSTEBEK"  İSTANBUL'DA




Filmin bir kısmı İstanbul'da geçiyor. Soğuk savaş denince akla ilk gelen casusların cirit attığı, oryantal kentlerin başında gelen İstanbul da filmden rol çalıyor. 

(VE BUGÜN BİLE HALA CİRİT ATIYORLAR...! )







Fragman







İYİ SEYİRLER



SB.